emci.nl

Afvoeren van een boot

Geplaatst op

Bij een gezonken boot laten afvoeren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en die belangrijk zijn. Als eerste ben je als eigenaar verplicht om ervoor te zorgen dat een gezonken boot wordt afgevoerd. Er bestaat namelijk een risico dat je gezonken boot door bijvoorbeeld het lekken van olie of benzine uit de motor schadelijke gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het water en van het milieu. Mocht deze schade ontstaan dan ben je als eigenaar van de boot hiervoor aansprakelijk. 

Wanneer zoek je hulp?

Als je boot in een jachthaven ligt dan is er vaak de mogelijkheid om daar je boot op een trailer te tillen of om deze op het land te trekken. Maar als je boot gezonken is dan ligt de situatie anders. Je moet vaak op een plaats zonder hulpmiddelen je boot uit het water zien te krijgen en dan is het verstandig om een partij te zoeken die dit voor je kan doen en die ervaring heeft met dit soort werk. Het liften en het hozen wat nodig is om de boot te kunnen afvoeren is een specialistisch klusje vanwege de hulpmiddelen die nodig zijn. 

 

Zee, Zonsondergang, Boot, Sunrise

Werkwijze

Bij een gezonken boot afvoeren is de werkwijze bijna altijd hetzelfde. Als eerste zal er een inschatting gemaakt worden wat er nodig is om de boot af te voeren. Een kleine sloep heeft een andere benadering dan een plezierjacht. Als dat duidelijk is dan zal er ook gekeken worden waar men de boot naar wil afvoeren. Kiest men voor een scheepswerf of een sloperij? Als derde kijkt men naar de manier waarop de boot op de plaats van bestemming kan komen. Is er een mogelijkheid om het over water te doen? Of moet het over de weg. Aan de hand van deze criteria krijg je als eigenaar een duidelijk inzicht in de kosten.

 

Gondels, Poort, Kanaal, Binnenwateren, Boten, Sombere

Aandachtspunten

Als je een boot laat afvoeren zijn er een aantal aandachtspunten die je in de gaten moet houden. Als je boot richting de bootsloperij gaat is het goed om te weten dat je een bewijs moet hebben dat je boot niet meer bruikbaar is. Vooral de verzekering vraagt hierom. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een bedrijf die ervaring heeft. Het risico op schade aan het milieu door het verkeerd liften van een boot is aanzienlijk en kan op die manier voorkomen worden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden