emci.nl

As uitstrooien op zee

Geplaatst op

Na een uitvaart van een geliefde wordt er vaak gekozen tussen het uitstrooien van de as of een urn waarin de as terecht komt. Het idee van as uitstrooien op zee is voor veel mensen een mooi idee, zo laten ze hun geliefden los in de wind en geeft het een gevoel van rust na de uitvaart. Dit zorgt dus voor een stukje verwerking wat veel mensen nodig hebben na het verliezen van iemand die dichtbij hun stond. Ondanks dat dit een prachtig idee is zitten er vaak wel regels verbonden aan het uitstrooien van as op zee. Deze voorwaarden en regels worden in dit artikel besproken zodat je je over regels geen zorgen meer hoeft te maken.

Waar mag het as uitgestrooid worden?

As mag enkel uitgestrooid worden op een open zee. Dit mag vanaf een afstand van 22 kilometers van de kust naar de zee. Wettelijk is het namelijk verboden om as uit te strooien op het strand of een pier, dit komt omdat het vaak niet prettig gevonden wordt om te zwemmen in de as van een overleden persoon of als de as opstijgt het strand op. Ook wordt er gekeken naar de weersomstandigheden. Vaak varen bedrijven die het as laten verstrooien op mooie dagen, niet wanneer het regent of er storm op komst is. Dit is allemaal in het belang van een mooie ervaring.

Wie regelt een as strooiing

Er zijn veel bedrijven die zich specialiseren in het strooien van as. Hier zitten wel kosten aan verbonden, of deze vergoed worden kom ik later op terug in dit artikel. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de strooiing te doen of te laten doen door het desbetreffende bedrijf. Iedereen kan as uitstrooien, zolang het dus maar op een open zee is. Stel je zou een boottocht maken naar Noorwegen kun je op deze trip ook het as kunnen uitstrooien. Het wordt dan wel aanbevolen om de as in een papieren zakje te doen en dan deze overboord te laten gaan zodat er geen risico is dat de as aan de boot of op de familieleden beland. De papieren zak scheurt namelijk wanneer hij in contact met het water komt waardoor hij gaat scheuren en de as in de zee beland. Zo loop je geen risico dat het as ergens anders dan in de zee beland. Wat ook veel gedaan wordt is het as in een steen in het water gooien, zo blijft de as ook intact als het in het water valt.

Wat zijn de kosten en worden deze vergoed door de verzekeraar?

Wanneer je het as laat uitstrooien door een bedrijf komen hier kosten aan te pas, maar niet extreem hoge. Ook betaal je voor het aantal mensen dat je meebrengt en of je de hele boot afhuurt of niet. Dit zijn allemaal keuzes die je kan maken bij het uitstrooien van de as. Vaak heb je bij een uitvaartverzekering of een begrafenisverzekering een bepaald bedrag wat vergoed wordt, het hangt er dus vanaf of je buiten dit bedrag komt of deze strooiing verzekerd wordt. In veel gevallen krijg je wel korting wanneer je een uitvaartverzekering hebt.

Gerelateerde berichten

Auto huren in Rotterdam en met de boot naar Engeland of zonder auto naar Engeland?

Stel, je bent in Rotterdam en je droomt van een reis naar Engeland. Nu sta je voor de keuze: moet je een auto huren in Rotterdam en met de boot naar...

Lees meer

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden