emci.nl

De 4 belangrijkste wateren voor de internationale handel

Geplaatst op

Er bestaan veel verschillende vormen van transport, hoeveel treinen en vliegtuigen vaak voor korte reistijden zorgen, is een totale laadcapaciteit vaak erg beperkt. Veel internationale handel wordt daarom vooral over zee verplaatst. Alleen hebben bepaalde internationale wateren een aantal kanttekeningen. Sommige gebieden zijn namelijk moeilijk toegankelijk of worden beheerd door een sterke natiestaat. In deze blog geven we vier belangrijke voorbeelden van belangrijke wateren die essentieel zijn voor de internationale handel.

#4: Het Panamakanaal

Het Panamakanaal is inmiddels al meer dan 100 jaar oud. Het is een door de mens gemaakt kanaal in Panama, Zuid-Amerika. Het bevindt zich op het dunste stuk land tussen de Caribische zee en de Stille Oceaan. Voordat het Panamakanaal bestond moest een schepen die goederen en personen verplaatsen van de westkust van de Verenigde Staten naar de oostkust van de Verenigde Staten, om het hele continent van Zuid-Amerika heen varen. Dankzij het Panamakanaal is deze reis nu maanden verkort.

#3: De straat van Gibraltar

De Straat van Gibraltar is een bijzonder dunner doorgang tussen het zuiden van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) en het noorden van Marokko. Lange tijd was dit de enige doorgang van en naar de Middellandse Zee. Dit betekende concreet dat degene die de straat van Gibraltar in zijn bezit had, in essentie kon bepalen wie er wel of geen handel komt drijven buiten de Middellandse Zee. Vooral voor landen als Italië en later ook het Verenigd Koninkrijk leverde het problemen op wanneer zij geen toegang konden krijgen tot deze handelsplaatsen.

#2: Het Suezkanaal

Als antwoord op de bottleneck van de straat van Gibraltar, creëerden het Verenigd Koninkrijk een nieuw kanaal bij Egypte. Dit kanaal, genaamd het Suezkanaal, boot niet alleen de mogelijkheid om via een andere route de Middellandse Zee te bereiken, het zorgde er ook voor dat de reistijd naar India en Azië aanzienlijk werd verkort. Het was namelijk niet langer nodig om, om Afrika heen te varen.

#1: De straat van Hormuz

Vandaag de dag is vooral de straat van Hormuz erg belangrijk. Dit komt namelijk omdat de grootste olieproducerende landen uit het Midden-Oosten via deze straat hun handelswaar transporteren. Ook bevinden zich hier veel offshore bedrijven die voorzien moeten worden van materieel.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden