emci.nl

Hoe moet ik mijn boot in de winter stallen?

Geplaatst op

Een zomer lang genieten van dagjes uit met je boot is iets om altijd naar uit te kijken. Maar wat doe je met de boot in de winter? Een boot moet je altijd goed onderhouden. De mate van onderhoud wordt vaak onderschat door booteigenaren. Er zijn verschillende manieren om je boot te laten stallen. Zo kan de boot in de haven liggen bij de servicezuil, op de kant laten stallen of zelfs op je eigen privé terrein. Lees meer wat het beste is voor je boot.

De boot op de kant stallen

Een veel gekozen optie is om de boot op de kant te laten stallen. Je laat de boot dan uit het water halen, dit wordt vaak gedaan met een kraan. Vervolgens wordt de boot op een bok gezet en vervolgens naar de stalplaats gereden. Na de winterperiode kan de boot visa versa weer in het water geplaatst worden.

De boot in het water laten liggen

Je kunt er ook voor kiezen om de boot simpelweg in het water te laten liggen. Het is in ieder geval een goedkopere initiatief omdat je dan geen stalkosten hoeft te betalen en mogelijk alleen de havenkosten. Mocht je beschikken over een grote stalen of polyester boot, dan kan dit prima. Bij houten boten is het aan te raden deze alsnog op de kant te halen in verband met de grotere kans op slijtageschade.

Extra tips voor de boot in het water

Wanneer je de boot gewoon in het water laat, dan is het goed om de nodige onderhoudsmaatregelen te treffen voor de winterperiode. Let bijvoorbeeld op de afsluiters en maak deze vorstvrij. Plaats je boot daarnaast ook op een plek waar geen kruiend ijs kan ontstaan. Dit kan namelijk flinke schade brengen aan je vaartuig.

De boot binnen laten stallen

Een van de beste opties, maar ook de prijzigste, is om de boot in een loods te laten stallen. Je boot staat dan veilig binnen en deze krijgt dan niet te maken met potentiële extreme winteromstandigheden. Je kunt dan vertrouwd je boot weer ophalen en vrij snel weer vaarklaar maken.

Impact van de winter

De winters van de laatste jaren zijn steeds minder intensief. Het tijdsbestek dat je de boot moet stallen wordt dus ook minder. Dit biedt alleen maar voordeel als je weer snel het water op wilt. Daarnaast bespaart dit ook weer kosten. Een kraanoperatie, het huren van een bok en stalplek zijn namelijk niet bepaald goedkoop.

Voordeel van op de kant stallen

Het grote voordeel wat op de kant stallen biedt is de mogelijkheid om noodzakelijke onderhoudt te verrichten aan je boot. Maak hier tijdens de winterperiode ook zeker gebruik van en zorg dat je boot weer klaar is voor de mooie lente en zomerperiode.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden