emci.nl

Regels om te weten bij het huren van een bootje

Geplaatst op

In Nederland zijn we trots op het water dat om het land en in de steden aanwezig is. Steden als Delft, Utrecht en natuurlijk onze hoofdstad staan mede bekend om hun vele grachten. Voor veel Nederlanders en toeristen is een dagje op het water doorbrengen in deze steden dan ook een populaire activiteit en dat is meer dan terecht. Daarbij komt dat bijvoorbeeld een bootje huren in Amsterdam bijzonder eenvoudig is. Je hebt geen vaarbewijs nodig en het besturen van een bootje of sloep is goed te doen, ook al heb je er nog niet veel ervaring mee. Er zijn echter wel een aantal regels waar je je aan moet houden als je het water op gaat. In deze blog kijken we een aantal van de belangrijkste regels als je een bootje huurt in Amsterdam.

Veiligheid staat voorop

Op bepaalde dagen kan het erg druk zijn op de Amsterdamse grachten. Denk aan een combinatie van rondvaartboten, fluisterbootjes, sloepen en watertaxi’s. Het is belangrijk dat je altijd de veiligheid voorop zet tijdens het varen. Regels die de veiligheid moeten bevorderen zijn dan ook als volgt:

  • Er geldt een maximum snelheid van 6 km/u op de grachten.
  • Het is verboden om te varen wanneer je onder de invloed bent van alcohol of drugs. Hier wordt streng op gecontroleerd en de boetes kunnen flink oplopen.
  • Geef altijd voorrang aan commerciële rondvaartboten.
  • Het is niet toegestaan om aan te meren onder bomen, bruggen en andere plaatsen waar een bord staat dat je niet mag aanmeren. Dit bord herken je aan een bolder met een rode streep erdoor.
  • Bepaalde grachten zijn eenrichtingsverkeer. Als je de borden negeert die dit aangeven kun je een boete krijgen van maximaal 340 euro!

Vergeet de omwonenden niet

Naast de veiligheidsregels zijn er een aantal fatsoensregels om andere toeristen, bestuurders en omwonenden niet tot last te zijn. Daarbij is het verboden om harde muziek te draaien vanaf de boot. Tevens is het belangrijk om bijvoorbeeld de privacy van mensen op een woonboot te respecteren en niet stil te gaan staan vlak langs hun woning. Vergeet niet dat op de meeste sloepen geen toilet aanwezig is, dus een toiletbezoek moet voor- of na de vaartocht.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden