emci.nl

Regels voor het varen in Amsterdam

Geplaatst op

Amsterdam is een populaire plek om te gaan varen; de gezellige grachten zijn een ideale plek om een middagje met de boot doorheen te varen. Er zitten echter wel regels aan het varen met een sloep in Amsterdam. Met de volgende regels blijft het voor iedereen prettig om te varen in Amsterdam.

De vaarregels binnen Amsterdam

  • Houd altijd rechts (stuurboord) aan
  • Er mogen maximaal 12 personen (plus schipper) aanwezig zijn op de boot. Wil je met meer dan 12 personen varen? Gebruik dan een boot die daar een vergunning voor heeft.
  • De maximale snelheid op het water binnen Amsterdam is 6 km/u. Enige uitzonderingen zijn; het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Kostverlorenvaart (max 7,5 km/u)
  • Geef voorrang aan langere boten wanneer je boot minder dan 20 meter lang is.
  • Je boot dient een naam te hebben.
  • Aanmeren in Amsterdam is alleen mogelijk met een vignet.
  • Alcohol nuttigen tijdens het besturen van de boot is verboden.
  • Beperk geluidsoverlast; draai geen muziek en schreeuw niet.

Het gebruik van een schone motor is verplicht

Per 1 januari 2017 is het in Amsterdam verboden om met oudere tweetaktmotoren te varen. Indien je je motor na 2007 in Nederland hebt gekocht, hoef je niks te doen. Een buitenboordmotor dient minimaal te voldoen aan de Europese norm 2003/44/EC.

Verlichting op het water

Een goede verlichting is verplicht op het water in Amsterdam. Boten tot 7 meter lang moeten een wit toplicht hebben dat rondom schijnt. Langere boten moeten een groen licht aan de rechterzijde hebben en een rood licht aan de linkerzijde. Ook moet er een toplicht zijn dat rondom schijnt.

Geluidsoverlast

Harde muziek maken is verboden op de boot. Dit zorgt namelijk voor veel overlast bij de bewoners van de binnenstad. De politie is gemachtigd om geluidsapparatuur in beslag te nemen en een boete uit te delen bij het draaien van harde muziek. Verder mag de gemeente de grachtengordel van 12 uur snachts tot 7 uur sochtends sluiten, zodat de bewoners een normale nachtrust hebben.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door. Lees snel onze leuke blogs!

Contactgegevens

Via info @ emci.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden